Isnin, 14 Disember 2015

Peach streusel cake

Bahan-bahan ( loyang 8in x 8in )

65g butter @ marjerin (~ 5sb)
80g gula pasir (~1/3 cwn)
100g tepung berserbuk penaik (@ tepung gandum + 1st baking powder)
2 biji telur
1/2 st esen vanilla
sedikit parutan kulit lemon (optional)
1/2 tin buah peach (potong kiub)

BAHAN STREUSEL:

1/3 cwn tepung gandum
4 sb brown sugar (bleh guna gula pasir, tp kurangkan sikit)
3 sb butter @ marjerin
BAHAN GLAZE (jika suka):
1/4 cwn gula icing (boleh kurangkan)
1 1/2 sb jus lemon

Cara-cara

Pukul butter n gula dgn mixer hingga kembang (seakan putih).

Masuk telur satu persatu sambil dipukul. Masuk esen vanilla n parutan kulit lemon (jika ada).

Tambah tepung sedikit2 dan kacau sebati.

Sediakan streusel: campur tepung, butter dan gula. Gaul dgn sudu @ tgn hingga jd serbuk.

Griskan loyang. Tuang adunan kek (step 1) ke dlm loyang rata2.

Susun buah peach dlm adunan.

Tabur streusel (step 2) kat atas susunan peach. Bakar dlm oven yg dah dipanaskan suhu 170oC selama 35 min (ikut oven).

Jika suka glaze: satukan jus lemon dan gula icing. Kacau hingga pekat.

Bila kek masak, sapu glaze rata2 di permukaan kek. Sejukkan kek supaya glaze set/mengeras.