Isnin, 14 Disember 2015

Biskut Samperit

Bahan-bahan :

* 250 gram butter/margerin 
* 1 cawan gula halus/icing/kastor - nk kurangkan pon bole ( haku guna gula 3/4cwn gula icing) 
* 1 biji telur gred A 
* 1 1/2 cawan tepung gandum 
* 2 cawan tepung ubi 
* 2 titik pewarna kuning 
* 1 sudu teh esen vanilla 
* * ekstra tepung gandum & ubi 1/2 cawan** (haku buat 1/3 tepung gandum + 1/3 tepung ubi) 
* colour rice utk hiasan (optional) 

Cara-cara 

1. pukul telur dan gula halus/icing sebentar dan masukkan pula butter, esen vanilla dan pewarna kuning dan gaul kesemuanya hingga rata

2. masukkan tepung ubi dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh 

3.jikalau doh masih lembik tambah ekstra tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi sederhana lembik ( lembut ) agar mudah di terap 

4. sebelum menerap doh tadi tutup doh dengan tuala basah.**doh mudah keras dgn sendiri kerana tepung ubi sentiasa tutup dgn tuala basah agar lembut** jgn biar doh terdedah. 

5.terap doh memanjang di dalam dulang pembakar setiap satu barisan potong kepada 4 bahagian 

6. ulangi menerap doh sehingga selesai, kalau nk hias dgn colour rice, tabur diatas doh yg telah diterap... 

7. bakar didalam oven pada suhu 145c selama 20 minit, bergantung pd oven masing2.