Bahan-bahan :
1kg tepung gandum
11gm @ 1 pek yis jenama mauripan
2gm serbuk amonia
(beli di kedai bakery)
70gm gula
5gm garam halus
80gm marjerin
1sd teh pelembut roti
700ml air
CARA :
- gaul sebati tepung, gula & yis
- dah betul2 sebati baru masukan garam, gaul lagi hingga sebati
- masukan serbuk amonia, gaul lagi
- masukan air sikit hingga menjadi doh (air tak semestinya habis)
- akhir sekali masukan marjerin & pelembut roti, uli doh hingga menjadi doh tak lekat ditangan & , diregangkan doh tak koyak
- letak dalam bekas & tutup dengan plastik, biarkan doh naik 2 kali ganda
- selepas itu, ambil sedikit doh, canai panjang dengan anggaran tebal 1cm, samakan bentuk doh
- potong doh lebar 1setengah cm, buat sampai habis
- ambil lidi sate, celupkan dalam air & lorekan di tengah2 doh yang dipotong tadi
- tekapkan doh sepasang2 dengan bahagian yang dilorek dengan lidi tadi saling bertemu
- biarkan doh naik sekejap
- masa nak goreng, angkat doh & tarik kedua2 hujungnya, goreng kekuningan dengan api sederhana

1kg tepung gandum
11gm @ 1 pek yis jenama mauripan
2gm serbuk amonia
(beli di kedai bakery)
70gm gula
5gm garam halus
80gm marjerin
1sd teh pelembut roti
700ml air
CARA :
- gaul sebati tepung, gula & yis
- dah betul2 sebati baru masukan garam, gaul lagi hingga sebati
- masukan serbuk amonia, gaul lagi
- masukan air sikit hingga menjadi doh (air tak semestinya habis)
- akhir sekali masukan marjerin & pelembut roti, uli doh hingga menjadi doh tak lekat ditangan & , diregangkan doh tak koyak
- letak dalam bekas & tutup dengan plastik, biarkan doh naik 2 kali ganda
- selepas itu, ambil sedikit doh, canai panjang dengan anggaran tebal 1cm, samakan bentuk doh
- potong doh lebar 1setengah cm, buat sampai habis
- ambil lidi sate, celupkan dalam air & lorekan di tengah2 doh yang dipotong tadi
- tekapkan doh sepasang2 dengan bahagian yang dilorek dengan lidi tadi saling bertemu
- biarkan doh naik sekejap
- masa nak goreng, angkat doh & tarik kedua2 hujungnya, goreng kekuningan dengan api sederhana
