Isnin, 14 Disember 2015

Donut Sambal Kacang Tanah

Donut

1kg tepung gandum
1 paket yis mauripan
1biji telur gred B/C
4sudu besar susu pekat
5sudu besar minyak makan
1st bread softner (optional)
6sudu besar gula
Sedikit garam
450ml air suam

Cara2

1.Pukul telur & susu sampai kembang.Jgn kembang Sgt cm nk wat kek tu ye.pukul bagi dia sekata.letak dlm 3sudu besar air suam.masukkan yis n tutup smpai dia Naik n berbuih. Lepas tu masukkn minyak masak td n biarkn sekejap
2.Dlm bekas lain masukkan tepung gandum,gula n garam. Gaul sebati. Buat lubang Kat tengah tuang campuran yis td.uli2 bg sekata n masukkn air sikit2.uli slow2 Jgn uli cm nk uli roti tu ye. Uli sampai xlekat kt tangan2.adunan mmg lembik Jgn tambah tepung.
3.Biarkan dlm bekas selama 15-20min.tutp guna kain.
4.Kuarkn adunan tumbuk2 bg kuar angin
5.Buat bulat2 n timbang dlm 30gm
6. Tekan sikit n buat lubang kt tengah.sy guna penutup air mineral je. Goreng guna api kecik

Sambal kacang

2 genggam Cili kering (nk pedas guna banyak)
2biji Bawang merah
4 ulas Bawang putih
Sos cili magee
Kacang tanah (goreng dulu n buang kulit)
Gula
Garam
Serbuk cukup rasa
Air
Minyak masak

Cara2

1.Goreng kacang tanah.buang kulit lps tu tumbuk kasar.ketepikan.

2.kisar cili kering+Bawang putih+Bawang merah. Tumis sampai kering n pecah minyak.

3. Masukkan sos cili.nk pedas boleh la letak banyak.sy masukkan dlm 3sudu besar je.

4.letak air td.Jgn letak banyak sangat ye Tgok nk pekat cmne.masukkan gula dlm 6sudu besar.sy suka Manis sikit.kalau yg xsuka Manis boleh kurangkan.yg suka Manis boleh lebihkan gula.next masukkn garam n serbuk cukup rasa. Gaul sebati. Kalau agak pekat boleh tambah air sikit.jgk cair sangat.

5. Masukkan donut td.matikan api n gaul rata. Lps tu tabur kacang tanah td.