A - Gula 2senduk (guna senduk nasi)
B - Serbuk Agar-agar 1 paket (7g)
Air 4cawan
Gula 2 1/2 senduk
C - Susu cair 1tin (lebih kurang 400g)
Tepung kastard 2sudu
Vanilla 1sudu
* Campur sebati semua bahan C
Cara Buat
hanguskan gula spt buat karamel utk puding karamel yang lain gak...
biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan, bila gula agak perang tuang air sikit.. pastu ketepikan..
Dalam periuk didihkan Bahan B. Kecilkan api kemudian masukkan Bahan C.
Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat.
Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
Bekukan dlm peti ais (i bekukan semalaman), dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk)
B - Serbuk Agar-agar 1 paket (7g)
Air 4cawan
Gula 2 1/2 senduk
C - Susu cair 1tin (lebih kurang 400g)
Tepung kastard 2sudu
Vanilla 1sudu
* Campur sebati semua bahan C
Cara Buat
hanguskan gula spt buat karamel utk puding karamel yang lain gak...
biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan, bila gula agak perang tuang air sikit.. pastu ketepikan..
Dalam periuk didihkan Bahan B. Kecilkan api kemudian masukkan Bahan C.
Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat.
Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
Bekukan dlm peti ais (i bekukan semalaman), dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk)
