Isnin, 14 Disember 2015

Kuih Kacang Hijau / kuih kasturi

1 cawan kacang hijau.
3/4 cawan gula pasir.
3 sudu besar kelapa parut.
2 sudu besar tepung gandum.
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil air kapur.
1/2 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Cara - cara

Rendam kacang hijau selama satu jam setengah atau sehingga lembut,Kemudian masak sehingga empuk

Apabila air hampir kering, masukkan gula, kelapa dan kacau sehingga kering.

Taburkan tepung gandum dan gaul sehingga sebati angkat dan sejukkan

Bulat dan leperkan inti kacang,

Dalam mangkuk berasingan satukan tepung, air kapur, garam dan air secukupnya, pastikan adunan tidak terlalu pekat

Panaskan minyak, celupkan inti kacang yang di bulatkan tadi kedalam tepung, dan goreng sehingga keperangan.