Isnin, 25 April 2016

Koleh Kacang Hijau

Koleh Kacang Hijau" setelah dipotong... Alhamdulillah resepi dari Zita Ali...tq sis 

Bahan untuk tahi minyak :

200ml santan pekat
sedikit garam (Shima tk letak)
* Masak dgn api perlahan hingga menjadi tahi minyak. Tapis n ketepikan...(nk bnyk buat
lebihlah :))

Bahan A :

200g gula merah (Shima gunakan gula melaka)
50g gula halus
150ml air
1-2 helai daun pandan

Bahan B :

200g tepung kacang hijau (Shima goreng dahulu tanpa minyak hingga tepung ringan)
200ml santan pekat
650ml air (Shima lebihkan sikit.. )
1/2 sdt garam
Pewarna coklat (yg ni Shima tambah)

Caranya :

Masak Bahan A hingga gula hancur. Tapis n dapatkan 250ml air gula tersebut.
Satukan Bahan B, kacau hingga sebati.
Tapiskan dlm periuk kemudian campurkan Bahan A tadi.
Masak dgn api sederhana hingga pekat n meletup2.
Masukkan minyak dari tahi minyak tadi n kacau sebati.
Tuang dlm loyang 8x8" yg dialas plastic atau disapu margerin (Shima sapu minyak jer)