Koleh Kacang Hijau" setelah dipotong... Alhamdulillah resepi dari Zita Ali...tq sis
Bahan untuk tahi minyak :
200ml santan pekat
sedikit garam (Shima tk letak)
* Masak dgn api perlahan hingga menjadi tahi minyak. Tapis n ketepikan...(nk bnyk buat
lebihlah :))
Bahan A :
200g gula merah (Shima gunakan gula melaka)
50g gula halus
150ml air
1-2 helai daun pandan
Bahan B :
200g tepung kacang hijau (Shima goreng dahulu tanpa minyak hingga tepung ringan)
200ml santan pekat
650ml air (Shima lebihkan sikit.. )
1/2 sdt garam
Pewarna coklat (yg ni Shima tambah)
Caranya :
Masak Bahan A hingga gula hancur. Tapis n dapatkan 250ml air gula tersebut.
Satukan Bahan B, kacau hingga sebati.
Tapiskan dlm periuk kemudian campurkan Bahan A tadi.
Masak dgn api sederhana hingga pekat n meletup2.
Masukkan minyak dari tahi minyak tadi n kacau sebati.
Tuang dlm loyang 8x8" yg dialas plastic atau disapu margerin (Shima sapu minyak jer)
Bahan untuk tahi minyak :
200ml santan pekat
sedikit garam (Shima tk letak)
* Masak dgn api perlahan hingga menjadi tahi minyak. Tapis n ketepikan...(nk bnyk buat
lebihlah :))
Bahan A :
200g gula merah (Shima gunakan gula melaka)
50g gula halus
150ml air
1-2 helai daun pandan
Bahan B :
200g tepung kacang hijau (Shima goreng dahulu tanpa minyak hingga tepung ringan)
200ml santan pekat
650ml air (Shima lebihkan sikit.. )
1/2 sdt garam
Pewarna coklat (yg ni Shima tambah)
Caranya :
Masak Bahan A hingga gula hancur. Tapis n dapatkan 250ml air gula tersebut.
Satukan Bahan B, kacau hingga sebati.
Tapiskan dlm periuk kemudian campurkan Bahan A tadi.
Masak dgn api sederhana hingga pekat n meletup2.
Masukkan minyak dari tahi minyak tadi n kacau sebati.
Tuang dlm loyang 8x8" yg dialas plastic atau disapu margerin (Shima sapu minyak jer)